Friese paarden fokkerij

In 1991 zijn Jan en Gretha Wijnstra begonnen met de Friese paarden fokkerij door de aankoop van Stermerrie Puck.

Puck bleek een uitstekende fokmerrie en kreeg maar liefst 10 sternakomelingen waarvan één inmiddels Ster Preferent geworden is. Puck is dubbel preferent en kroonjuweel.

De stalnaam van de Wijnstra paarden werd ‘Fan ’t Fjildhûs’.

0

Veulens in 2023

0

Actief sinds…

0

Aantal Ster merries

Over Fan ’t Fjildhus

Inmiddels is de fokkerij een passie van de hele familie Wijnstra. Er wordt dan ook met zijn allen beslist welke hengsten er gebruikt worden bij de merries.

Daarbij worden een aantal van de fokmerries bereden en uitgebracht in de dressuursport door onze dochters.

Hoe het is begonnen…

Nog altijd hebben we alleen nakomelingen van Puck. Er staan 6 fokmerries op stal, waaronder dochter Femke fan ’t Fjildhûs (preferent), kleindochter Lotte (ook preferent) en achterkleindochter Iris fan ’t Fjildhûs (ster in 2021).

Hoe we werken

Met de familie wordt er gekeken welke hengsten in het jaar hun aanspreken. Op basis van de fokwaarden van de hengsten en de merries wordt er gekeken of het een goede combinatie is voor een mooi veulen. 

Centraal onderzoek 

Er zijn in het verleden 4 hengsten aangewezen voor de voorrijdagen. Hiervan mochten er twee door naar het centraal onderzoek. Eén heeft een dekbrevet in Zuid-Afrika gekregen (Marco fan ’t Fjildhûs) en de andere een dekbrevet in Polen (Maurits fan ’t Fjildhûs). In 2023 is Melle fan ’t Fjildhûs aangewezen voor de voorrijdagen en is er weer een kans dat er een hengst richting het CO mag.

Met zijn allen

De merries die gaan veulenen komen in de stallen te staan waar de camera op staat. Wanneer een merrie op het punt staat een veulen te krijgen is de familie in opperste staat van paraatheid. Bij elk veulen wat er wordt geboren is de gehele familie aanwezig om de nieuwkomer te verwelkomen. Ondertussen zijn er al meer dan 60 veulens met de naam fan ’t Fjildhûs geboren.